...čistá frekvence zdraví

10. 06. 2020

zpět do blogu

Jak může kombinace potravin pomoci při hubnutí

blog_a.jpg

Základními složkami potravy, jak jistě všichni ví, jsou cukry (škroby, složené cukry - polysacharidy, dříve uhlovodany), bílkoviny a tuky. Každá z těchto složek potravy potřebuje jiné enzymy pro své trávení a také potřebný čas k rozložení na částice, které náš organismus dokáže vstřebat. Z tohoto faktu vychází tzv. dělená strava, která může pomoci k lepšímu trávení, zažívání a také k hubnutí.

Klasická česká kuchyně příliš nepřeje principu dělené stravy. Typické české jídlo obsahuje většinou rostlinné bílkoviny spolu s živočišnými bílkovinami, polysacharidy a nezdravé tuky na jednom talíři, což je velmi zatěžující pro náš trávicí trakt. Člověk se pak diví, proč nehubne, nebo proč stále přibírá na váze, když podle jeho slov „téměř nic nejí“.

Podívejme se na několik typických příkladů nevhodné kombinace potravin, která bývá velmi běžnou součástí jídelníčku:

  • Chléb s máslem a sýrem, se šunkou nebo salámem
  • Brambory a maso
  • Rýže a maso
  • Smažený sýr a hranolky
  • Knedlík s omáčkou a masem

Respektovat princip dělené stravy není v praxi až tolik obtížný. Stačí si pamatovat několik jednoduchých zásad. Zeleninu je možné jíst spolu s bílkovinami, polysacharidy i tuky. Zelenina je totiž chudá na cukry a bohatá na vodu a lze ji kombinovat téměř s čímkoli.

Složené cukry (polysacharidy, škroby) je dobré jíst se zeleninou nebo nesladkým ovocem.

V žádném případě není dobré kombinovat polysacharidy s živočišnými bílkovinami (známá kombinace maso s přílohou v podobě rýže či brambor). Rostlinné bílkoviny (nikoli živočišné) se mohou kombinovat se zeleninou či nesladkým ovocem.

Sladké ovoce se má konzumovat samotné. Většina ovoce má totiž vysoký obsah cukru. V kombinaci s bílkovinami dochází k překyselení organismu a následně k poruchám zažívání a plynatosti.

Doporučení ohledně tuků doznalo v posledních letech významných změn. Je rozhodně zdravější používat při tepelné úpravě jako je vaření, pečení, smažení sádlo a máslo v přiměřené míře, než rafinované rostlinné oleje. Při jejich tepelné úpravě vznikají tzv. trans-mastné kyseliny, které mají tendenci se usazovat v podobě plátů na stěnách cév.

Ve studené kuchyni je vhodné používat kvalitní za studena lisované rostlinné oleje. Vybírejte si kvalitní potraviny, co nejvíce ve své přirozené podobě, které pokud možno neprošly procesem zpracování. Díky dodržování těchto jednoduchých zásad je možné si zlepšit trávení a zažívání a dokonce i zhubnout bez toho, že bychom se museli příliš omezovat v množství stravy.

Autor:
Mgr. Marie Marková

Použité zdroje:
Danielová, D. Tradiční čínská medicína pro začátečníky. 1. díl. Masérská škola Mgr. Romana Šimáčka. ISBN 978-80-87714-01-0.

https://www.celostnimedicina.cz/ph-zazrak-zasady-kombinace-potravin.htm